Intestate Succession:

Representation and substitution ex lege in terms of sections 1(6) and 1(7) of the Intestate
Succession Act

QUESTION:

Is there a difference between succession by representation that takes place when a descendant
replaces an heir and substituition ex lege in terms of sections 1(6) and 1(7) of the Intestate
Succession Act?

For example, if we take the example on page 17 of the study guide:

Suppose F and W were still alive at the time of the death of X, but F repudiated his benefit, do we
then say that succession by representation will take place (where F's descendants will inherit F's
share per capita), or do we look at Section 1(6) which provides that if a descendant who is entitled
to a benefit from an intestate estate, renounces his right to receive such a benefit, it will vest in
the surviving spouse?

ANSWER

Yes, there is a difference. As indicated in the study guide (p 18), sections 1(6) and 1(7) of the
Intestate Succession Act were introduced to cater for the situation where a person repudiates or
are unworthy to inherit. These people could not be represented in terms of the common law
rules of intestate succession (which are now codified in the Act), because they were still alive. One
could only be represented if one were predeceased (ie died before the person whose estate is
being divided). In other words, succession by representation only takes place if the descendant
were predeceased (ie, died before the deceased whose estate is divided).

So, if a person repudiates or is unworthy to inherit, he or she is not represented in the usual
sense of the word, but one has to look at the provisions of section 1(6) and 1(7) to see who will
substitute them.

In terms of section 1(7) a person can be represented by his or her descendants if he or she
repudiates or is disqualified to inherit (ie, is unworthy to inherit). However, if the descendant
repudiates (and only when he or she repudiates), one first has to establish whether there was a
surviving spouse or not. If not, then section 1(7) applies and the descendants substitute the
person who renounces. If there is a spouse, however, one has to apply section 1(6) in terms of
which the spouse will take the renounced benefit.

In other words, section 1(6) applies in the following circumstances:
e The descendant of the deceased repudiated the benefit AND
e There is a surviving spouse (of the deceased)

Section 1(7) is subject to section 1(6). If the above situation prevails, one has to apply section
1(6). If the descendant did not repudiate, but were disqualified, then section 1(6) does not apply,
but section 1(7) applies.






